10 gratis tips voor beginners met een Digitale dashcam Camera

Steeds meer mensen kopen tegenwoordig een digitale dashcam camera. Heb je ook sinds kort een digitale camera gekocht of sta je op het punt om er een te kopen? Mijn Foto Service geeft je 10 gratis tips om beter digitaal te fotograferen.

De onderwerpen zijn:

  1. Gebruik een statief
  2. De Digitale Camera met de hand vasthouden
  3. Snel achter elkaar fotograferen
  4. Leer je Digitale Camera kennen
  5. De juiste ISO-waarde
  6. Rode ogen reductie
  7. Filters
  8. Schaduw
  9. Lachen naar het vogeltje
  10. Snel een ‘professionele studio’ maken

1. Gebruik een statief

Gebruik zoveel mogelijk een statief. Veel van de beginners filmers is het van belang om je de camera niet stil in je hand kunt houden. Er zijn maar weinig mensen met een echte vaste hand. Zeker op slecht belichtte plaatsen is een statief aan te raden omdat de digitale camera op deze plaatsen een langere sluitertijd heeft. Een langere sluitertijd wil zeggen dat de sensor tijdens de opname langer belicht wordt. Als hierbij de camera wordt bewogen krijg je zogenaamde ruis in de foto’s.

 

2. De Digitale Camera met de hand vasthouden

Heb je geen statief of houd je de camera liever gewoon in de hand vast zorg er dan voor dat je armen dicht bij je lichaam houd en dat je voeten iets gespreid staan. Je kunt ook een hek of een muur gebruiken als extra steun. Ben je klaar voor het ‘ultieme’ shot? Adem dan uit tijdens het indrukken van de ontspanknop.

 

3. Snel achter elkaar fotgraferen

De meeste Digitale Camera’s hebben een sport stand. Gebruik deze stand om snel bewegende voorwerpen te fotograferen. Wees niet bang om 10 foto’s snel achter elkaar te maken. Bij 10 foto’s heb je meer kans op een ‘goede’ foto dan bij 2.

 

4. Leer je Digitale Camera kennen

Je digitale camera zit waarschijnlijk vol met opties. Met veel van deze opties kun je de mooiste foto’s maken. Lees de handleiding eens aandachtig door en probeer de verschillende functies. De mooiste en leukste foto’s worden vaak bij toeval gemaakt. Als je op dat moment niet weet wat je voor een instelling moet gebruiken loop je dat mooie moment mis.

 

5. De juiste ISO-waarde

Met de ISO-waarde wordt de gevoeligheid van de sensor in de Digitale Camera bedoeld. Bij bijna elke camera kun je deze waarde handmatig instellen. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe gevoeliger de sensor is voor licht en hoe meer ruis er in de foto optreed. Deze ruis word verholpen door zwaardere ruisonderdrukking waardoor de kwaliteit nog slechter wordt. Bij digitale compact camera’s wordt dit bij ISO 200 al storend. Een digitale spiegelreflex heeft deze problemen vaak pas bij ISO 800. Een ISO-waarde wordt aangeduid in laag, gemiddel en hoog. De wat geavanceerdere camera’s geven een uitgebreider bereik van ISO-waarden zoals bijvoorbeeld: 100, 200, 400, 800, 1200. Als algemene stelregel kunnen we aanhouden dat waarden tot ISO 160 een lage gevoeligheid hebben, waarden tot ISO 400 een gemiddelde gevoeligheid hebben en waarden hoger dan 400 een hoge gevoeligheid voor licht hebben. Hoewel er in reclame folder vaak wordt geadverteerd met ISO waarden tot 3200 is dit dus ronduit lachwekkend en laat je hierdoor niet verleiden! Sommige camera’s hebben ook een AUTO ISO optie. Gebruik deze functie als je de camera wil laten beslissen welke ISO-waarde het beste is voor elke foto.

 

6.Rode ogen reductie

Tegenwoordig zien we dat veel nieuwe camera een rode ogen reductie functie hebben. Door een extra flits of een langer durende flits worden de pupillen en de kans op rode ogen kleiner. Gebruik deze functie om te voorkomen dat je achteraf op de computer de foto’s moet gaan bewerken. De rode ogen reductie werkt niet altijd even goed. Je kunt er ook voor kiezen om het flitslicht te verstrooien zodat het flitslicht niet direct in de ogen schijnt.

 

7. Filters

We kunnen filters opdelen in 2 categorieën, digitale filters en optische filters. De optische filters zijn vaak alleen te gebruiken bij de duurdere spiegelreflexcamera’s. Een digitaal filter is vaak voorgeprogrammeerd in de camera. Optische filters zoals bijvoorbeeld een polarisatiefilter worden voor op de lens geplaatst om bijvoorbeeld de harde kleuren te verzadigen. Het is erg leuk om hiermee te spelen. Een polarisatiefilter kost gemiddeld zeker €50,- en geeft vaak mooie effecten op foto’s. Je kunt er bij deze filters dan ook echt vanuit gaan dat een duurdere echt een betere kwaliteit heeft.

 

8. Schaduw

Bij het fotograferen van mensen in zonlicht krijg je te maken met schaduw in het gezicht. Om te voorkomen dat er donkere vlekken op de foto terug komen kun je hierbij gebruik maken van de flitser. Je zou zeggen dat je bij zonlicht voldoende licht hebt maar om de schaduw onder de ogen en neus op te vullen is het aan te raden om ook in zonlicht de flitser te gebruiken.

 

9. Lachen naar het vogeltje

Je kent het wel. Een mooie groepsfoto of een mooi portret met een ‘nep’ lach. Dit komt doordat veel mensen vaak verlegen of zenuwachtig worden. Door tegen deze mensen te praten stel je ze op hun gemak en door het maken van een grapje kun je foto’s maken met een ‘echte’ lach.

 

10. Snel een ‘professionele studio’ maken

Voor professioneel ogende portretfoto’s maak je foto’s in een ruime kamer met een rustige muur. Pak een soort van spotlight en maak hier een witte doek omheen. Zet een kruk of een kratje op de grond en stel de camera in op deze omgeving. Op deze manier maakt u zonder hoge kosten professionele portret foto’s. Wees ook hiermee niet bang om te spelen met de indeling van de foto’s.