Nieuwe camera!

De EOS 1000D is het instapmodel spiegelreflexcamera van Canon. De 10,1 megapixelcamera is vooral gericht op mensen die een compact camera hebben en voor de eerste keer een spiegelreflex kopen. Met alles erop en eraan is het een van de kleinste en lichtste spiegelreflexcamera’s (gewicht 760 gram).

De meegeleverde kitlens waarmee we testten (29-88 mm), heeft een ingebouwde optische beeldstabilisator. Die komt goed uit de test. Foto’s die we in de buitenlucht maakten bevatten veel details. Ook de resolutie is zeer scherp in JPEG en RAW. De fotokwaliteit in de automaatstand is redelijk, maar bovengemiddeld als je het vergelijkt met andere camera’s die in 2008 zijn getest. In situaties met weinig licht scoort de 1000D goed. Alleen een portretfoto binnenshuis zag er zonder flits slecht uit.

 

De 1000D is erg snel. In 0,4 sec is hij startklaar en de afdrukvertraging is met 0,1 tot 0,2 seconden zeer kort. Canon geeft aan dat je serieopnamen kunt maken met een snelheid van 3 grote JPEG-beelden per seconde. Dat halen wij nét niet met 0,4 sec tussen twee foto’s, maar het blijft zeer snel. De minimale tijd tussen twee losse foto’s is overigens net zo kort, maar dan moet je wel héél vingervlug zijn. De afdrukknop werkt zeer prettig, ook als je de knop half indrukt om automatisch scherp te stellen.

 

Net als andere nieuwe spiegelreflexcamera’s heeft de EOS 1000D een LiveView-functie (met autofocus). Daarmee kun je op het scherm kijken bij het máken van foto’s. Het LCD-scherm van de EOS 1000D is 2,4 inch (50 x 33 mm) en scoort redelijk. Bij fel licht heb je last van reflecties en zie je weinig contrast. Bij weinig licht zie je geen ruis, maar het scherm oogt dan wel wat te donker. De verversingssnelheid en de scherpte van het scherm bij het bewegen van de camera zijn goed. Ook kun je het scherm goed onder een hoek bekijken.

 

De EOS 1000D heeft veel mogelijkheden: volledig handmatige instellingen, priority voor sluitertijd of diafragma en handmatig scherpstellen, wat overigens makkelijk gaat. Je kunt een externe flits aansluiten en er bijvoorbeeld een afstandsbediening bij aanschaffen. De EOS 1000D is compatibel met EF/EF-S objectieven en Speedlite EX flitsers.