Nikon D40 – Beste Digitale Camera 2

De Nikon D40 is een echte instapper bij de spiegelreflexen. In vergelijking met alle andere camera’s heeft de D40 met de meegeleverde lens in groothoekstand (27mm) veel last van donkere hoeken. Ook de kleurweergave bij handmatige instellingen is minder goed.

 

De fotokwaliteit die je met de meegeleverde lens kunt bereiken is redelijk. De praktijkfoto’s die we van een gebouw in fel zonlicht maakten zijn beter dan bij de meeste andere camera’s. Dat geldt ook voor het automatische portret met flits bij gloeilamplicht in de huiskamer.

 

Het lcd-scherm van 48 bij 32 mm (2,3”) is niet zo groot als bij sommige compactcamera’s, maar hij heeft een goede resolutie, helderheid en contrast en is relatief goed bruikbaar bij weinig licht. Je kunt de foto overigens niet vooraf zien op het scherm, zoals inmiddels wel mogelijk is bij enkele spiegelreflexcamera’s. Om een foto te maken moet je dus altijd door de doorzichtzoeker kijken, die natuurlijk zeer goed is in vergelijking met compactcamera’s.

 

Zoals de meeste spiegelreflexcamera’s scoort de D40 goed op gebruiksgemak. Dit komt door de snelheid. Het aanzetten gaat zeer snel (1,2 sec) en je kunt twee losse foto’s achter elkaar maken met maar 0,6 sec ertussen. Ook het maken van serieopnamen gaat vlot. Het insteken en verwijderen van de geheugenkaart, het instellen van de camera, handmatig scherpstellen en het verwijderen van foto’s gaan relatief makkelijk. De afdrukknop is erg prettig, ook bij half indrukken om scherp te stellen.

 

Net als bij alle spiegelreflexcamera’s kun je foto’s opnemen in JPEG of RAW-formaat, kun je continu scherpstellen, zit er een oogcorrectie instelling bij de zoeker, kun je de losse lensdop kwijtraken, en kun je geen filmpjes opnemen. Als optie zijn een draadloze afstandsbediening of een elektrische draadontspanner beschikbaar. Spiegelreflexcamera’s zijn zwaarder dan compactcamera’s maar deze heeft een gewicht beneden het gemiddelde van de geteste spiegelreflexcamera’s.